Gekolar (tropikal iklimlerde yaşayan kertenkeleler) nasıl duvarlarda ve hatta tavanlarda ters-yüz şekilde yürüyebilmektedirler?
Bu bilmecenin çözümü için söz konusu hayvanların kendi doğal ortamlarında gözlenmesi ve tarama elektron mikroskobu (SEM) gibi ileri teknolojilerle araştırılması gerekli olmuştur.
Örneğin, sinekler ayak tabanları üzerine bir yapıştırıcı salgılarlar ki bu onların 30 km/h‘lik rüzgara karşı bile bir yüzeye tutunabilmelerini sağlamaktadır. Bu olay yeni bilinen bir şey değildir. Fakat, sineklere göre çok daha büyük olan örümcek ve hatta geko gibi küçük tropikal sürüngenler herhangi bir yapışkan sıvı olmaksızın duvarlara tutunmaktadırlar. Kabul edilen şey gekoların yapışmaksızın tutunduklarıdır.
Adhezyon (yapışma) ile ilgili olarak gekolar küçük modellerdir. Bunlar bilinen yer çekimi kanunlarını kolayca bozabilmektedirler. Peki gekolar bunu nasıl yapabilmektedirler?
Cevap: Ayaklarının altında bulunan minik nano-tüyler, gekoların son derece düzgün yüzeylere bile mekanik olarak tutunabilmelerini güçlendirmekte ve yer çekimine meydan okumalarını sağlamaktadır. Doğada bu yapışma gücü tekniğinin kullanıldığı çok sayıda örnek vardır. Böcekler bunu çok fazla kullanmaktadırlar. Fakat, gekolar bu konuda şampiyondurlar!
Gekolar cam paneller üzerinde bile ince kılcal nantüylerin Van der Waals çekim kuvvetiyle rahatça koşabilmektedirler.. (nano-tüyler; yaklaşık. 200 nanometre genişlikte ve uzunluktadır.)
Şimdiye kadar incelenen tüm hayvan türleri arasında, geko; birim alan başına en fazla nanotüylere sahiptir. Bununla birlikte, sineklere veya diğer böceklere kıyasla, daha ağır hayvanlardır.
Doğadaki bu büyüleyici çözüm, yakından incelemeye ve teknik uygulamalarda faydanılmaya değer bulunmaktadır.
RUDOLF GROUP nin tekstil kaplama bölümü oldukça uzunca bir süre kendisini doğaya göre oryente etmiştir. Böylece tekstil yüzeyleri için gekoların özelliklerini taklit eden yepyeni bir yapıştırma sistemi geliştirmeyi başarmış bulunuyoruz. Bu gelişme, yapıştırıcı kullanmaksızın düzgün yüzeylere yapışmayı geliştirmede çoğu tekstil mamulüne meydan okumaktadır.
Yukarıda tarif edildiği gibi, iyi bilinen GECKO-FINISH RUDOLF® cam, metal veya cilalanmış yüzeyler gibi düz malzemeler üzerinde, bitmiş kumaş numuneleri, kendi ağırlığını çok aşacak taşıma özelliği sağlayan yapıştırıcı gücüne sahip olacaktır.
YENİ: Şimdiye kadar koncensiyonel GECKO-FINISH RUDOLF® transfer kapalama ile yapılabiliniyordu. Yeni GECKO-FINISH RUDOLF® efekti, pasta veya köpük olarak, bıçak havada veya mil üstü olarak direk kaplama prosesiyle de üretilebilmektedir.
Her iki durumda da, yüzeylerin üzerine tekstillerin inanılmaz yapışma özelliği elde edilir. Zeminden ayrıldığında iz bırakmadan, kaba yüzeyli duvarlara bile yapışabilme özelliğine sahiptir.
Yeni GECKO-FINISH RUDOLF® yeni kullanım alanlarının kapısını açar; tekstilden duvar süslemeleri, sergi tasarımı, yapışkan bantlar, güneş koruması, akustik yalıtım, tüm yüzeyler üzerinde dekorasyon uygun bir alev geciktirici (RUCO®-COAT FR 2200 yada 2250) eklendiğinde DIN 4102B1 tandardına uyulabileceğinden, kamusal alanlarda kullanımı bile mümkündür.